+48 74 819 08 28 biuro@silesianfarm.pl

SILESIAN FARM

HISTORIA GRUPY SILESIAN

Grupa SILESIAN (dawniej Grupa ZIĘBICE) to polskie firmy rodzinne z branży rolniczej, przetwórstwa zbóż, handlu i produkcji przemysłowej, które powstały w 1996 roku. Silesian Farm Sp. z o.o. (dawniej RPPH „Ziębice”) nadała początek istnieniu grupy i do dzisiaj stanowi ważne ogniwo w zintegrowanym łańcuchu dostaw surowca wewnątrz Grupy SILESIAN.

Grupa posiada kilka elewatorów zbożowych wyposażonych w nowoczesne i energooszczędne suszarnie, dzięki którym możemy prowadzić kompleksową usługę skupu i przechowywania zbóż pod potrzeby młynarskie jak i handlowe. Nasza pojemność magazynowa wynosi obecnie 130 tys. ton a wydajność suszarni to około 4000 ton kukurydzy na dobę.

W połączeniu z dogodnymi warunkami glebowymi i klimatycznymi Dolnego Śląska, daje nam to unikalne możliwości w zakresie bezpieczeństwa surowcowego. Skupiamy się na tym, aby większość naszego surowca pochodziła z najbliższych okolic – ma to duże znaczenie w kontekście dbałości o środowisko
oraz
lokalnych partnerstw, które budujemy z rolnikami i przedsiębiorcami w regionie.

Uprawiamy ponad 3.500 ha ziemi i jesteśmy jednym z wiodących producentów oraz przetwórców zbóż w Polsce. Od 2004 roku systematycznie dywersyfikujemy swoją działalność, uruchamiając kolejne działalności związane z produkcją i przetwarzaniem surowców dla branży spożywczej a także paszowej.

Naszym pierwszym krokiem w przetwórstwie spożywczym było utworzenie firmy Silesian Grain Sp. z o.o. (dawniej Bio Corn Sp. z o.o.) i uruchomienie młyna kukurydzianego, który od 20 lat dostarcza grysy, kasze i mąki kukurydziana dla producentów chrupek, galanterii śniadaniowej, żywności bezglutenowej oraz wielu innych.

Kolejnym krokiem było stworzenie koncepcji i uruchomienie nowoczesnego zakładu przetwórstwa mąk Silesian Flour Sp. z o.o. Dzięki unikalnej technologii FlexFarina produkowane są w nim mąki funkcjonalne FHT preparowane hydrotermicznie. Surowcami dla tego zakładu są m.in. produkty wytwarzane w Młynie Pszennym SILESIAN oraz młynie kukurydzianym Silesian Grain.

W skład Grupy wchodzi również Betoniarnia Paczków, 8 laboratoriów, centrum badawczo rozwojowe, kuchnia testowa i nowoczesny biurowiec z zapleczem konferencyjnym.

Naszą przewagą jest pełna kontrola procesu od pola do wyrobu gotowego dzięki łańcuchowi dostaw i produkcji w obrębie Grupy. Wszystkie nasze fabryki posiadają certyfikat BRC (ocena AA).

Nasze surowce trafiają do producentów żywności, pasz, a także pet food (zwierząt domowych) nie tylko w Europie, ale i na Bliskim Wschodzie oraz Azji.

W Silesian Flour Sp. z o.o., poza wytwarzaniem mąk funkcjonalnych FHT, zajmujemy się również doradztwem technologicznym, produkcją i wdrażaniem systemów do panierowania ryb, mięsa i owoców morza.

Silesian Flour posiada również możliwość produkcji mąki typu ” masa harina ” – surowca, do produkcji przekąsek takich jak: tortilla chips, nachos, tacos, bugles, tortilli stołowej a także w aplikacjach związanych z pelletami i ekstruzją. Nasze nowoczesne wyposażenie, wiedza i lata doświadczeń pomagają łączyć przeróżne smaki i surowce w celu uzyskania ciekawych efektów końcowych w mieszankach panierujących, panierach i innych produktach funkcjonalnych dla przemysłu mięsnego i nie tylko.

Dział R&D tworzy w naszej kuchni testowej nowe rozwiązania a liczne próby sensoryczne są odpowiedzią na ciągłe zapotrzebowanie spożywczych nowości na rynku convenience i żywności funkcjonalnej.

Klienci, których obsługujemy to wiodące firmy spożywcze oraz handlowe oczekujące najwyższej jakości i profesjonalnej obsługi, którą zapewniamy każdego dnia, na każdym etapie naszych działalności.

DZIAŁ HANDLOWY

TOMASZ

tomasz.jozwiszyn@silesianfarm.pl

DAMIAN

damian.kuziemski@silesianfarm.pl

KAROLINA

karolina.majecka@silesianfarm.pl

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!

15 + 1 =

DANE

SILESIAN Farming & Food Solutions
ul. Przemysłowa 34
57-220 Ziębice

Telefon

+48 74 81 62 730

Email